Munkavédelmi hatósági ellenőrzés, munkavédelmi felügyelet


Ingyenes tanácsadás a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, a munkavédelmi felügyelet, a munkavédelem teljes területén. Keressen fel bizalommal!
Varga Gábor 0620 330 7080
orszagosmunkavedelem@gmail.com


Egy cég életében a munkavédelmi hatósági ellenőrzés többségében nem a pozitív élmények közé tartozik. De, ha már a munkavédelmi felügyelet az ajtónkban van, akkor nincs mit tenni, kész tények elé vagyunk állítva.
Fontos tudni, hogy a munkavédelmi felügyelők elsődlegesen, az előre megtervezett belső ellenőrzési tervezetük alapján egyedül, párban vagy esetleg még többen is lehetnek, a „kiszemelt áldozat” nagyságának és a végzett tevékenységének a függvényében.
A munkavédelmi felügyelők külön engedély nélkül, meglepetésszerűen, bármikor betoppanhatnak a munkahelyünkre és az ellenőrzési jogosultságukat, törvényi felhatalmazás alapján, az erre feljogosító igazolvánnyal (amely a sorszámot, az eljáró felügyelő nevét és a munkavédelmi hatóság megnevezését tartalmazza), vagy megbízólevél felmutatásával igazolják.
Az I. fokú ellenőrző munkavédelmi hatóságot, a munkavédelmi felügyeletet már nem OMMF-nek hívják, hanem fővárosi vagy megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Föosztály Munkavédelmi Ellenörzési Osztályának.
A munkavédelmi felügyelő igazolvány plasztik kártya típusú, amelynek az alapszíne kék.

Munkavédelmi hatósági igazolvány

A munkavédelmi felügyelői igazolvány előlapja
amely tartalmazza a fővárosi és megyei kormányhivatal nevét; az igazolvány érvényességét (visszavonásig érvényes); a felügyelő fényképét; a felügyelő nevét; a munkakör megnevezését: munkavédelmi felügyelő és az igazolvány számát (7 karakter)


Munkavédelmi hatósági igazolvány

A munkavédelmi felügyelői igazolvány hátlapja, amely a felügyelő jogait tartalmazza

A munkavédelmi hatósági ellenőrzés során feltárt hibákat, szabálytalanságokat a munkavédelmi felügyelő (k) jegyzőkönyvben rögzíti(k), amelyet az ellenőrzött féllel is aláírattatnak, majd egy másolati példányt a helyszínen megkap az ellenőrzött cég. A munkavédelmi hatóság, munkavédelmi felügyelet a későbbiekben, a jegyzőkönyvben foglaltaknak megfelelően postai úton, határozat formájában is megküldi a lefolytatott ellenőrzésen tapasztaltak alapján a hatósági kötelezéseket.

Fontos tudni, hogy a munkavédelmi felügyelő az ellenőrzésen feltárt szabálytalanságok miatt, a helyszínen készpénzt nem kérhet szabálysértési- vagy helyszíni bírság jogcímén!

Jelenleg a munkavédelmi hatóság, munkavédelmi felügyelet „csak” munkavédelmi bírság kiszabására jogosult, amely ha indokolt, a későbbiek folyamán, határozati formában kerül megküldésre a cégnek.

Szélsőséges esetben a munkavédelmi hatóság, munkavédelmi felügyelet bűntető feljelentéssel is élhet a feltárt szabálytalanságok miatt a rendőrhatóság felé.

Egy munkavédelmi ellenőrzés folyamán, lehetőség szerint legyünk készségesek, együttműködőek, hiszen a felügyelők jogilag és szakmailag jól felkészült, tapasztalt munkavédelmi szakemberek, akik folyamatos továbbképzésben részesülnek a jogszabályok változása, illetve gyakorlati alkalmazása tekintetében! Tartsuk szem előtt, hogy a munkavédelmi felügyelő a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzéséért, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés megvalósításának és folyamatos fenntartásának érdekében végzi az ellenőrzést, amely során a feltárt szabálytalanságok sokszor munkavédelmi bírság szankciót vonnak maguk után.

A munkavédelmi bírság szankció kiszabása elkerülhetetlen, ha az ellenőrzés során a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető körülmények kerülnek megállapításra.


Munkavédelmi bírságot megalapozó veszélyeztető körülmények például:
A munkavédelmi bírság mértéke 50.000 Forinttól - 10.000.000 Forintig terjedhet, amely telephelyenként is kiszabható!

Mi lehet az oka a munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek?

Egy munkiavédelmi hatósági ellenőrzést követően, ha például másnap már be kell mutatni egy, az ellenőrzéskor nem talált, "véletlenül elkallódott" munkavédelmi dokumentációt a Munkavédelmi Felügyelőségen, cégünk kézséggel áll rendelkezésre és akár 24 órán belül is, szakszerűen el tudja készíteni a hiányzó dokumentumokat, legyen az gépvizsgálat, munkavédelmi oktatás, vagy kockázatértékelés…!

Vissza a főoldalra